پشینه تحقیق و مبانی نظری پیش بینی واردات برنج

دسته بندي : علوم انسانی » حسابداری
پیشینه و مبانی نظری پیش بینی واردات برنج

توضیحات: فصل دوم مقاله کارشناسی ارشد (پیشینه و مبانی نظری پژوهش)

همراه با منبع نویسی درون متنی به شیوه APA جهت استفاده فصل دو مقاله


توضیحات نظری کامل در مورد متغیر

پیشینه داخلی و خارجی در مورد متغیر مربوطه و متغیرهای مشابه

رفرنس نویسی و پاورقی دقیق و مناسب

منبع : انگلیسی وفارسی دارد (به شیوه APA)

نوع فایل: WORD و قابل ویرایش با فرمت doc

قسمتی از متن مبانی نظری و پیشینه


در میان محصولات وارداتی كشور ما برنج از جایگاه خاصی برخوردار است . برنج تنها غله ای است كه فقط برای مصرف انسان كاشته می شود و بعد از گندم مهم ترین محصو ل از خانواده غلات است . برنج به عنوان یك ماده غذایی بسیار ارزشمند نقش حساسی را در جهان كنونی ایفا می كند.

به گزارش روابط‌عمومی گمرک جمهوری اسلامی ایران در سال 1391 بالغ بر یک میلیون و 289 هزار تن برنج به ارزش تقریبی یک میلیارد و 309 میلیون دلار وارد کشور شد که به همراه کنجاله و سایر آخال‌های جامد آن، دانه ذرت دامی، دانه گندم سخت، شمش از آهن و فولاد غیرممزوج بیشترین واردات را به خود اختصاص داده­اند. در همین حال وال استریت ژورنال به نقل از فعالان تجاری اعلام کرد که تقاضای بالای ایران باعث افزایش شدید قیمت برنج باسماتی شده است.

بر اساس آمار سازمان خواروبار جهانی سطح زیر کشت برنج جهان 147144 هزار هکتار و میزان تولید شتوک 576 میلیون تن است. در ایران سطح زیر کشت برنج 611 هزارهکتار و میزان تولید شتوک 2887 هزارتن و متوسط عملکرد در هکتار 4724 کیلو گرم در هکتار است. 90 درصد برنج تولیدی دنیا در قاره آسیا که محل زندگی 60 درصد جمعیت جهان است تولید و به مصرف 8/2 میلیارد نفر در آسیا می­رسد.

نقش تجارت جهانی برنج از دهه 1990 به شدت افزایش یافته است . به همین سبب كشورهای مهم تولیدكننده برنج جهان در صدد هستند تا از این ماده غذایی به عنوان اهرم فشار در معادلات سیاسی جهان بهره گیرند . در سال 1993 پس از مطرح شدن موافقت نامه گات و آزادی صدور برنج آمریكایی به كشورهای آسیای جنوب شرقی، مسائل و مشكلات بسیاری در این كشورها پدید آمد، نظیر اعتراض بیش از 20 هزار كشاورز كره جنوبی در اواخر سال 1993 به آزادی واردات برنج آمریكایی به كشورشان كه نشان از اهمیت این كالای تقریباً استراتژیك در آسیای شرقی دارد.

مصرف برنج در كنار سایر انواع غلات مانند ذرت، ارزن و گندم به عنوان مكمل مطرح می شود. در كشورهایی كه مصرف سرانه برنج آنان بسیار زیاد است مصرف گندم آنان اندك است، به طوری كه در میانمار كه بیشترین میزان مصرف سرانه برنج را دارد مصرف سرانه گندم فقط 9/4 كیلوگرم در سال است در مقابل در كشورهایی كه مصرف سرانه برنج حدود اندك است، مواد مصرفی در گروه غلات از سایر انواع غلات تأمین می شود. به طور مثال در كشورهای اروپایی، مصرف سرانه برنج بسیار اندك و در اغلب آنها از 10 كیلوگرم هم كمتر است. در این كشورها برنج در كنار موادی دیگر مانند سبزیها، گوشت و شیر استفاده می شود، موادی كه نسل پیش از آن محروم بود . تقریباً 90 درصد تولید و مصرف برنج در آسیا انجام می شود و 96 درصد مصرف آن در كشورهای در حال توسعه است . رشد مصرف برنج به دلیل شهر نشینی، افزایش درآمد سرانه، تغییر الگوی تغذیه و كاهش رشد جمعیت شروع به كاهش كرده است. رشد عرضه برنج نیز روندی نزولی به خود گرفته است.

برنج محصولی اساسی در كشور ما به شمار می رود زیرا این محصول در سبد كالایی خانوار و الگوی تغذیه ای نقش مهمی دارد (بر اساس شاخص قیمت خرده فروشی، ضریب اهمیت انواع برنج 32/3 است) در حال حاضر ایران یكی از مهم ترین وارد كنندگان این محصول است.

پیش­بینی یكی از مهمترین اهداف ساخت مدل های اقتصادی است كه برخلاف بسیاری از بازارهای مهم، بازار محصولات كشاورزی از عرصه تحقیقات نوین پیش بینی به دور مانده، به گونه­ای كه مطالعات انجام شده نیز غالباً بر پایه رو ش­های اقتصادسنجی استوار است. همچنین، پیش بینی صحیح واردات بازار محصولات كشاورزی و به­خصوص برنج، آثار مهمی در سیاستگذاری و برنامه ریزی های اقتصادی این بخش دارد كه این مهم با به كارگیری روش­های مختلف، می تواند علاوه بر ایجاد زمینه توسعه روش­های نوین پیش بینی، سیاستگذاران این بخش را در تصمیم گیری­های آتی، یاری رساند. علاوه بر این، متأسفانه قیمت برنج که جزومهمترین كالاهای سبد مصرفی خانوارها هستند، نوسان های فراوانی دارد. این نوسان ها به معنای فقدان پیش بینی مناسب از واردات آتی بازار است كه موجب شده دولت نتواند برای كنترل این نوسان ها سیاست منسجمی اتخاذ کند. بر این اساس، پیش بینی قیمت كالاها در تنظیم بازار، اهمیت ویژه ای دارد(نوفرستی، 1386: 182).

از سوی دیگر، در بخش تولید محصولات كشاورزی نیز به دلیل ریسك­های فراوان، نوسان های بالایی در درآمد كشاورزان مشاهده می­شود. بر این اساس، پیش بینی دقیق قیمت از طریق كاهش نوسان­های قیمتی، می تواند موجب انتخاب نوع محصول و سطح زیركشت مناسب آن، تخصیص بهینه منابع، افزایش كارایی، افزایش مطلوبیت كشاورزان و در نهایت افزایش درآمد آنها شود. اهمیت پیش بینی قیمت محصولات كشاورزی علاوه بر كمك به كشاورزان و دولت، كمك فراوانی به عوامل بازاریابی می کند. (همان منبع: 62)

امروزه دخالت دولت­ها در بخش كشاورزی و بخش­های دیگر اقتصادی از ویژگی­های اساسی اقتصادهای مختلط است. این دخالت در كشورهای توسعه­یافته به حداقل ممكن رسیده است، ولی در كشورهای درحال توسعه به دلیل ضرورت برنامه ریزی برای توسعه اقتصادی و نیز ضعف هایی كه در نظام اقتصادی و بازار این كشورها وجود دارد، بیشتر به چشم می­خورد.
دسته بندی: علوم انسانی » حسابداری

تعداد مشاهده: 8145 مشاهده

فرمت فایل دانلودی:.rar

فرمت فایل اصلی: word - قابل ویرایش

تعداد صفحات: 50

حجم فایل:62 کیلوبایت

 قیمت: 27,000 تومان
پس از پرداخت، لینک دانلود فایل برای شما نشان داده می شود.   پرداخت و دریافت فایل پشتیبانی 24 ساعته : 09909994252
  • محتوای فایل دانلودی:
    توضیحات: فصل دوم مقاله کارشناسی ارشد (پیشینه و مبانی نظری پژوهش)

    همراه با منبع نویسی درون متنی به شیوه APA جهت استفاده فصل دو مقاله

    توضیحات نظری کامل در مورد متغیر

    پیشینه داخلی و خارجی در مورد متغیر مربوطه و متغیرهای مشابه

    رفرنس نویسی و پاورقی دقیق و مناسب

    منبع : انگلیسی وفارسی دارد (به شیوه APA)

    نوع فایل: WORD و قابل ویرایش با فرمت doc